Tehlikeli Atık Geri Dönüşümü
Tehlikeli atıklar, insan ve hayvanlar başta olmak üzere canlıların sağlığını ya da doğa üzerinde zararlı etkiye sahip olabilen özelliklerdeki yakıcı, yanıcı, kanserojen, tahriş edici ve patlayıcı özelliklerde olabilecek maddelerdir. Genellikle endüstriyel üretim sürecinde tehlikeli atık haline gelen bu maddeler katı, sıvı ya da gaz formda olabilir.
ALT; bu kapsamda geri dönüştürülebilir tehlikeli atıkları da işlemektedir. Bu atıklar arasında yağlı metal talaşları, yağlı kablo, kontamine ambalajlar (Varil, IBC, Bidon, Teneke), PCB içerikli trafolar, elektrikli ve elektronik eşyalar vb. bulunur. Bu atıkların hepsi Motat sistemine kayıtlı lisanslı ALT araçlarıyla taşınarak, ALT geri dönüşüm tesislerinde, ayrı ayrı süreçlerde işlenir. Bu işlemler sonucunda atıklar tekrar sisteme geri kazandırılır ve bu kazanım ekonomiye katkı olarak geri döner.
Bu atıklar tesislerde geçici olarak depolanır. Depolama faaliyetlerinin sürdürülmesi için ‘Atık Kontrolü Yönetmeliği’nin 9. maddesinde bulunan ‘C’ fıkrasında belirtildiği üzere birtakım özel izinlerin alınması gerekir. Ayrıca üreticinin depoladığı atık miktarının aylık belirlenen miktarı geçmemesi şarttır. Firmamız bu konuda gerekli olan tüm izin ve belgelere sahip olarak uzun yıllardır çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca bu atıkların en çok 180 gün geçici olmak kaydıyla tutulabildiği unutulmamalıdır.
Firmamız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere özel kurumlardan aldığı lisanslar ile tehlikeli atık yönetimi konusunda hizmet vermeyi sürdürmektedir. Öncelikle mevcut yönetmeliklere göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmalar kapsamında özel işlemlere tabi tutulanlar, birtakım araçlar kullanılarak tesislerimizde geçici olarak depolanmaktadır.
- Boya ve tiner
- Pestisitler ve diğer bahçe kimyasalları
- Pil ve bataryalar (örneğin araba, cep telefonu veya normal ev pilleri)
- Motor yağları (örneğin otomobillerden veya çim biçme makinelerinden gelen yağlar)
- Benzin ve gaz yağı
- Temizlik ve cila kimyasalları
- Yüzme havuzu ya da spa banyosu kimyasalları
- İlaçlar
- Eski teknolojik donanımlar
- Amonyak
- Çamaşır suyu
- Mineral ispirtolar
- Mantar ilaçları
- Herbisitler
- Böcek öldürücüler, tarım ve zararlı ot ilaçları
- Klor
- Termometreler, barometreler, termostatlar, floresan tüpler ve kompakt floresan küreler